Olen ehdolla Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vaaleissa 2025. Tällä hetkellä olen aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen. Haen uudelleenvalintaa valtuustoon.
Hyvinvointialueella tehdään sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä pelastustoimea koskevat päätökset maakunnassamme. Nämä päätökset koskevat meitä kaikkia. Hyvinvointialueita on arvosteltu liiallisesta palveluiden karsimisesta ja toisaalta heikosta talouden pidosta. Hyvinvointialueen päättäjät voivat vaikutta näihin päätöksiin. Siksi jokaisen on tärkeää käydä äänestämässä itselleen mieleinen henkilö päätöksentekijäksi.
Nykyinen valtuustokausi on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen. Uusilta valtuutetuilta menee helposti pari vuotta, ennen kuin pääsee sisälle hyvinvointialueen asioihin. Sen jälkeenkin tulee uusia asioita usein eteen. Nykyisestä valtuustosta tulee vaihtumaan paljon päättäjiä. Minä tarjoan äänestäjille jatkuvuutta ja omaa kokemustani käyttöön.
Hyvinvointialueelle on päätetty hyvät arvot, sekä tehty hyvä strategia ja paljon muita suunnitelmia. Näiden suunnitelmien täytäntöönpano ja sitä varten tarvittavien päätösten tekeminen on vielä kesken. Nykyisellä valtuustokaudella talousasiat ovat ottaneet odotettua suuremman roolin päätöksenteossa. Meillä on laadittu uskottava talouden sopeutusohjelma, jolla hyvinvointialueen talous pitäisi saada tasapainoon vuoden 2028 aikana. Tämä ei ole helppoa ja vaatii kovia päätöksiä. Meidän tulee kantaa vastuumme maamme velaksi elämisestä. En ole valmis liian koviin äkkinäisiin leikkauksiin, jotka aiheuttavat alueemme asukkaiden palveluihin peruuttamattomia vakavia ongelmia. Hallittu sopeutus ja palvelujärjestelmän järkevät muutokset täytyy tehdä. Koen, että tämä työ on vielä pahasti kesken ja haluaisin olla mukana jatkamassa tätä työtä.
Minä olen sitoutunut hyvinvointialueen nykyisiin strategioihin ja niiden täytäntöönpano-ohjelmiin sekä talouden sopeutusohjelmaan. Minusta uuden valtuusto ei pitäisi lähteä kovin paljoa muuttamaan niitä. Näin isossa organisaatiossa muutosten läpivienti ja uuden oppiminen läpi organisaation vien vuosia ja liian nopeat muutokset suunnitelmiin voivat sekoittaa lopullisen päämäärän. Viime vaaleissa olin nostanut esiin muutaman tärkeän teeman hyvinvointialueen tehtävistä. Ne kävisivät hyvin nytkin, mutta avaan hiukan päivitettynä tärkeinä pitämiäni asioita.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on yli 5 000 työntekijää tekemässä arvokasta työtä meidän eteläkarjalaisten hyväksi. Hyvinvoiva henkilöstö on tärkein tekijä, jolla turvataan jatkossakin hyvien palveluiden saatavuus. Pidetään huolta työntekijöistä!
Ihmisten pitäisi saada oikeita palveluja, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa, vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti. Panostetaan mm. ennaltaehkäisyyn ja terveyden edistämiseen, omatiimien kehittämiseen. Palveluiden painopiste pitää olla perustason palveluiden kehittämisessä. Tämä edistää myös lähipalveluita.
Monituottajuudessa hyvinvointialue tuottaa alueemme asukkaille palveluita yhteistyössä yritysten ja kolmannen sektorin kanssa. Tarvitsemme maakunnassamme kaikki tahot tuottamaan riittävät palvelut järkevästi ja kustannustehokkaasti. Hyvinvointialueella on palvelustrategiassa hyvät kirjaukset monituottajuudesta. Strategian tavoitteiden toimeenpano ei ole kuitenkaan toteutunut odotetulla tavalla. Tätä täytyy tehostaa seuraavalla vaalikaudella.
Nostan esille yhden ryhmän, joiden palveluihin pitää saada parannusta. Ikäihmisten palvelutarve tulee kasvamaan tulevina vuosina. Palvelutarjonta ei ole nytkään pystynyt kaikelta osin tyydyttämään kasvanutta palvelutarvetta. Tästä on esimerkkinä pitkät jonot ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Ihmisten sujuviin palveluprosesseihin tulee kiinnittää huomiota. Selkeät, etukäteen suunnitellut palvelupolut auttavat tarjoamaan asiakkaille tasalaatuista, joustavaa palvelua tehokkaasti. Ikäihmisten palveluista on juuri valmistunut suunnitelma, joka toivottavasti tarjoaa avaimia ongelmien ratkaisemiseksi.
Ennakkoäänestys kotimaassa 2. - 8.4.2025
Ennakkoäänestys ulkomailla 2. - 5.4.2025
Vaalipäivä 13.4.2025